Maszyny do lodów Taylor
Maszyny do lodów Taylor – czyli jak robi się lody z automatu?
Lody z automatu mają wielu amatorów. Są inne niż lody gałkowe czy na patyku, a swoją charakterystyczną konsystencję zawdzięczają specjalnemu procesowi produkcji.
Przygotowanie lodów włoskich z automatu nie jest trudne – nowoczesne maszyny do produkcji lodów pozwalają na ich szybkie i łatwe wykonanie. Lody z automatu dostępne są w różnych smakach – najbardziej popularne to śmietankowe, czekoladowe, waniliowe, ale również spotkamy się z lodami truskawkowymi, wiśniowymi, bananowymi, aby wspomnieć tylko o niektórych z nich. Najczęściej automat do lodów uzupełniany jest specjalną mieszanką w proszku zmieszaną z wodą – lody te są również ozdabiane różnymi polewami.
Maszyna do lodów zamraża płynną mieszankę podczas wydawania każdej porcji lodów. Jednocześnie są one napowietrzane, co powoduje, że mają wtedy bardziej puszystą i miękką konsystencję niż zwykłe lody czy lody świderki. Otwór zaworu lodów ma kształt gwiazdki, co pozwala na nadanie lodom włoskim ich specjalnej formy. Niektóre maszyny do lodów Taylor są także wyposażane w dodatkowy dozownik, który pozwala na pokrycie krawędzi kolorowymi syropami.
Wobec tego razem z profesjonalnymi maszynami oraz półproduktami i dodatkami robienie lodów z automatu jest naprawdę bardzo proste i szybkie.
Maszyny do lodów i półprodukty można zakupić w firmie maszyny-do-lodow.pl.